Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Over het levenstestament

Blog Levenstestament

Er is een verschil tussen het levenstestament en het gewone testament. Het zijn namelijk twee aparte akten.

Het gewone testament gaat pas in na overlijden. Het levenstestament werkt tijdens uw leven als u niet meer wilsbekwaam bent. Bijvoorbeeld door dementie of door een ongeval. Een partner, kind of ander persoon is namelijk niet automatisch bevoegd om u te vertegenwoordigen. Ook niet als er een langstlevende testament is of als u gehuwd bent, al dan niet in gemeenschap van goederen. Een levenstestament regelt u bij de notaris. Alleen dan wordt het levenstestament door officiële instellingen geaccepteerd. Daarnaast wordt het levenstestament geregistreerd bij het Centraal Levenstestamenten Register, zodat altijd kenbaar is dat u een levenstestament heeft.

Volmacht

Als er geen levenstestament is opgesteld, moet de rechter beslissen wie de volmacht krijgt. Veel mensen realiseren zich niet dat de verkoop van bijvoorbeeld een gezamenlijke woning, niet kan plaatsvinden zonder dat een gerechtelijke procedure wordt gevolgd. Banken stellen meestal ook de eis dat een volmacht voor het verrichten van bancaire overschrijvingen, notarieel moet zijn vastgelegd in een levenstestament.

Besparingen

Met een levenstestament kunt u ook op erfbelasting en zorgkosten besparen. Als u niet meer wilsbekwaam bent en in een zorginstelling terechtkomt, is er vaak een eigen bijdrage verschuldigd op basis van uw vermogen. Het kan prettig zijn als de gevolmachtigden maatregelen kunnen treffen - zoals het vervroegd uitkeren van erfdelen of het doen van giften - om te voorkomen dat u onnodig op uw vermogen inteert. Als u niet meer wilsbekwaam bent, kunt u deze handelingen niet meer zelf verrichten. Wilt u weten wat uw eigen bijdrage aan zorgkosten is? Ga dan naar de website van het CAK.

Wilsbekwaamheid

Het levenstestament komt vaak te laat in beeld. Als u bijvoorbeeld door beginnende dementie niet meer volledig wilsbekwaam bent of als er onverwachts iets gebeurt, wordt het regelen van een levenstestament een heel gedoe. Een artsenverklaring van tijdelijke wilsbekwaamheid is dan nodig en de akte kan niet meer via NuNotariaat geregeld worden. De kosten vallen dan een stuk hoger uit. Dit geldt ook als u niet meer zelfstandig uw administratie kunt doen of in een verzorgingstehuis woont. De notaris moet dan op basis van een protocol verder onderzoek doen waardoor de aanvraag van het levenstestament duurder en complexer wordt. Kortom, als u een levenstestament wilt regelen, regel het dan op tijd.

In een levenstestament geeft u zelf de volmacht aan een persoon die u vertrouwt. Kiest u voor twee levenstestamenten, dan wordt de volmacht aan de partner gegeven en eventueel aan de kinderen of andere naasten. Daarnaast kunt u in een levenstestament een medisch gevolmachtigde aanwijzen en medische wensen vastleggen. Een voorbeeld van zo'n akte vindt u hier.

Hoe werkt een online akte?

Op ‘Zo werkt het’ leest u hoe het online regelen van een levenstestament werkt. U beantwoordt de vragen en doet de betaling online. Direct na de betaling ontvangt u de boekingsbevestiging met de

concept-akte, een toelichting en een overzicht van de vragen en antwoorden. De notaris neemt dan binnen twee werkdagen contact met u op om een afspraak te maken om de akte(n) te passeren. Dit is allemaal inbegrepen in de vaste prijs. Als u zowel een gewoon testament als een levenstestament regelt, kunnen de akten tegelijkertijd in een afspraak bij de notaris worden gepasseerd.

Het is vooral bij het levenstestament verstandig om de toelichting goed door te lezen voordat u online de vragen invult. Dit kan helpen bij het maken van keuzes. Mail info@nunotariaat.nl om een informatiepakket te ontvangen.


Een levenstestament kan bij NuNotariaat online worden geregeld voor € 299 zonder bijkomende kosten.

1. Vul zelf online uw gegevens in en leg afspraken vast.

2. Uw gegevens worden door ons verwerkt in een officiële notariële akte.

3. Vervolgens kunt u bij een van de 54 aangesloten notariskantoren, uw levenstestament ondertekenen.


Het gewone testament en het levenstestament via NuNotariaat zijn complete akten. Het prijsverschil met een (levens)testament direct via de notaris heeft niets te maken met de inhoud van de akte, maar met de hoeveelheid tijd die de notaris aan het dossier besteedt. Doordat u zelf veel gegevens online invult, bespaart u de notaris tijd en dus kosten. Lees de reviews van onze klanten hier.

Verder kijken? Bekijk hier de aflevering van VARA's tv-programma Kanniewaarzijn, over het levenstestament in de 24ste minuut.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan