Een testament regelen, het is bepaald niet iets waar je iedere dag mee bezig bent of wilt zijn. Een uitkomst is daarom dat je een testament tegenwoordig ook voor een groot deel online kunt regelen. Een bezoek aan de notaris om je testament te ondertekenen is noodzakelijk, anders is je testament niet rechtsgeldig. Maar voor het overige kun je online heel veel voorbereiden en de keuzes maken die je wenst. Dat maakt het regelen van je testament een stuk eenvoudiger.
Waarom zou je een testament regelen?
De eerste vraag is natuurlijk of je wel een testament nodig hebt.
Kort gezegd: een testament regel je als je het (i) anders wenst te regelen dan de geldende wetgeving doet of (ii) als de wet het niet goed of optimaal voor je regelt. Hiervan is al snel sprake. Eigenlijk is de wettelijke regeling alleen passend als je enkel je familie wilt laten erven en/of geen vermogen of geld hebt.
Wil je anderen naast of in plaats van je familie laten erven dan heb je altijd een testament nodig. Dit geldt ook voor gehuwden of geregistreerd partners zonder kinderen. Voor hen geldt dat als de partner is vooroverleden, automatisch de gehele erfenis (inclusief het deel van de eerstoverleden partner) helemaal naar de familie van de langstlevende gaat.
Erfbelasting en besparende maatregelen
Ben je gehuwd of geregistreerd partner en heb je kinderen dan is de wettelijke regeling veelal ook niet optimaal. Als je vermogen hebt opgebouwd in een eigen woning of anderszins, dan kun je met een testament als snel veel erfbelasting en zorgkosten besparen. De wetgever heeft dit niet optimaal geregeld voor gehuwden waardoor de kans bestaat dat er meer zorgkosten en erfbelasting moet worden betaald dan nodig is. Testamenten van voor 2003 bevatten vaak geen goede belasting en zorgkosten besparende maatregelen (de wet was toen anders, de regelingen bestonden toen nog niet).
Ben je gescheiden en heb je kinderen, dan is een testament noodzakelijk om te zorgen dat je ex-partner niet indirect via de kinderen van je kan erven (of bij minderjarige kinderen) zelfs bevoegd is je nalatenschap af te wikkelen.
En tot slot, woon je ongehuwd samen? Dan erf je niet van elkaar zonder testament.
Kortom, eigenlijk zijn voor iedere leefsituatie belangrijke redenen te bedenken om een testament te regelen. En dan hebben we het hier nog niet eens over het aanwijzen van een executeur of het uitsluiten van de "koude kant" (partners van kinderen of erfgenamen) etc. Standaard regelingen die je ook in je testament treft (als je dat wilt).
Hoe nu verder?
Ben je ervan overtuigd dat je een testament nodig hebt, dan begint het regelen. Slim is om eerst een informatiepakket op te vragen. Je leest dan wat je regelt in je testament en hoe het werkt. Je kunt hiervoor mailen naar info@nunotariaat.nl of klik hier.
Je kunt ook direct starten met het (vrijblijvend) beantwoorden van de vragen die bij jouw leefsituatie passen. Bij de vragen wordt veel toelichting gegeven, dat helpt je ook op weg. Geef hieronder in de balk je leefsituatie aan en of je wel of geen kinderen hebt en klik op bereken mij prijs.