Een levenspas heeft geen juridische waarde
Een levenspas heeft geen juridische waarde, enkel praktische. U kunt het dus zelf opstellen, dat hoeft niet bij de notaris. Als u zelf het woord niet kunt doen, dan kan een levenspas handig zijn voor uw naasten. U kunt het levenspas bewaren in uw portemonnee of bewaren in een hangertje dat u bij u draagt. Een levenspas is dus geen alternatief voor een levenstestament of testament via de notaris. Ook als u enkel medische wensen heeft, dan moet u deze alsnog wel bij de notaris of huisarts vastleggen.
U kunt de volgende gegevens vermelden op uw levenspas
1. Of u een levenstestament heeft met daarin geregeld medische wensen.
2. Naam en telefoonnummer van de notaris die uw akte bewaart.
3. Naam en telefoonnummer van uw huisarts.
4. Namen en telefoonnummers van uw naasten die moeten worden geïnformeerd.
5. Of u huisdieren heeft waarvoor moet worden gezorgd.
6. Medische bijzonderheden.
Zet op het levenspas geen vertrouwelijke informatie zoals wachtwoorden of anderszins. Het kan heel slim zijn om persoonlijke wensen op te schrijven en deze beveiligd te bewaren op uw computer. Echter, geeft u het wachtwoord voor de ontgrendeling daarvan alleen door aan mensen die u vertrouwt.
Mobiel alarmbericht
Overigens, veel mobiele telefoons voorzien ook automatisch alarmbericht als u iets overkomt. Leest u hier meer: www.kpn.com/sos-functie-instellen.
Het kan dan ook praktisch zijn om de persoon die bij alarm wordt gewaarschuwd nu alvast van de informatie te voorzien. Zo weet u zeker dat de juiste informatie zo snel mogelijk bij de juiste personen terechtkomt en passend wordt gehandeld.