Als je zwanger bent, dan denk je natuurlijk niet direct aan het regelen van je testament. Toch is het heel belangrijk om ook zaken goed te regelen voor als er wat gebeurt. Ook dat hoort bij de zorg voor je kindje. Zo regel je in je testament de voogdij en ook wie de erfenis beheert voor je kindje. Je kunt je testament al regelen terwijl het kindje nog niet geboren is. Het is dan gelijk goed geregeld voor al je toekomstige kinderen.
Een testament werkt na overlijden en daarin wijs je je erfgenamen aan. Op grond van de wet zijn je kinderen en partner al automatisch erfgenamen van je. Dat is alleen anders als er nog een testament is waar je dat anders hebt geregeld of als je niet bent getrouwd of geregistreerd partners bent. Een testament blijft altijd geldig tenzij je het herroept. Ben je niet getrouwd of geregistreerd partners, dan erf je niet van elkaar. Een testament is dan nodig.
Onder andere om:
- De voogdij over je kinderen vast te leggen;
- Bewind te regelen;
- Een executeur aan te wijzen;
- Je partner te laten erven (als je niet bent getrouwd), en
- Erfbelasting te besparen (met name als je een eigen woning hebt waarin je vermogen hebt opgebouwd).
Bewind en voogdij
In je testament kun je naast alle standaardregelingen vanzelfsprekend ook de voogdij en bewind regelen. Voogdij spreekt voor zich. Bewind is zinvol om te regelen omdat als je als ouders allebei overlijdt voordat de kinderen 18 zijn geworden, de kinderen in principe al op hun 18e levensjaar toegang krijgen tot de erfenis. Niet elk kind kan op het 18e levensjaar al verstandig met geld omgaan. Derhalve kunnen jullie regelen dat je kind pas op wat latere leeftijd toegang krijgt tot de erfenis. De gemiddelde leeftijd die wordt gekozen is 23 jaar. Meestal wordt de voogd aangewezen als bewindvoerder, maar dat mag ook iemand anders zijn. Een bewindvoerder heeft zelf geen toegang tot de erfenis. Heb je hierover vragen, mail of bel ons gerust.
Bespaar op erfbelasting met je testament
Met het testament kan op erfbelasting en zorgkosten worden bespaard. Dat laatste is wellicht nog niet relevant (maar staat er voor de zekerheid wel in). Echter, een opvullegaat kan wel degelijk heel belangrijk zijn.
Met het opvullegaat kan worden voorkomen dat door de langstlevende partner direct na overlijden erfbelasting moet worden betaald over de erfdelen van de kinderen. Voor het berekenen van de omvang van de erfenis, telt de eigen woning mee als vermogen. Partners en kinderen erven allemaal een gelijk deel. Als de kinderen meer dan 25.000 euro erven dan moet gelijk na het eerste overlijden daarover erfbelasting worden betaald. Dat is vaak lastig als het vermogen “vastzit” in de stenen. Daarbij stijgen de huizenprijzen nogal waardoor ook het bedrag waarover erfbelasting moet worden betaald steeds verder stijgt. Met het opvullegaat heb je de flexibiliteit om de erfenis te herverdelen en zo erfbelasting uit te stellen. Heb je nu nog geen eigen woning, maar in de toekomst wel, dan is het ook al fijn dat deze clausule in je akte staat.
Voor een voorbeeld van het testament voor gehuwden of geregistreerd partners met kinderen, klik je hier.
Voor een voorbeeld van het testament voor samenwonenden met kinderen, klik je hier.
Gratis en vrijblijvend informatiepakket
Online regel je je zaken goed en snel voor een heel voordelige prijs. Twee testamenten kosten bij NuNotariaat 449 euro. Heb je ook een samenlevingscontract nodig, dan kost dat 599 euro. Totaal. Daar komt niets meer bij. Je tekent je akte bij 1 van de 54 aangesloten notariskantoren. Vraag ons gratis en vrijblijvende informatiepakket aan.