Curator
Als een persoon niet handelingsbekwaam is of zijn of haar handelingsbekwaamheid verliest en dus niet (meer) zelfstandig rechtshandelingen kan verrichten, wordt een (familie)curator benoemd om de persoon, curandus genaamd, te vertegenwoordigen. Met een ondercuratelestelling worden persoon en vermogen beschermd.
Taken en verantwoordelijkheden van de curator
De curator behartigt de belangen van de betrokkene op het gebied van financiën en bezittingen én op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling, en begeleiding. Een curator kan een familielid of naaste zijn of een professionele vertegenwoordiger.
Controle en verantwoording van de curator
Curatoren worden in alle gevallen benoemd door de kantonrechter en moeten verantwoording afleggen op het gebied van geld en bezittingen en de keuzes die worden gemaakt binnen de zorg, verpleging, behandeling en begeleiding. De kantonrechter controleert de curator.
Wil je liever zelf vooraf bepalen wie je belangen behartigt en hoe dit gebeurt? Dan is het verstandig om een levenstestament op te stellen. Hiermee houd je zelf de regie en voorkom je dat een curator namens jou beslissingen neemt die misschien niet aansluiten bij je wensen. Een levenstestament kun je voor een vaste prijs van € 349 online regelen. Je hoeft enkel voor de handtekening naar de notaris. Regel hier je levenstestament.