Voogdij
Voogdij is gezag over een minderjarig kind dat niet door de ouders wordt uitgeoefend, maar door iemand anders.
Stel dat beide ouders onverwachts iets overkomt. Wie gaat er dan voor de kinderen zorgen? In je testament leg je vast wie de voogdij over de kinderen krijgt als beide ouders er niet meer zijn. Doe je dit niet dan bepaalt de rechter wie de voogdij krijgt. Meestal is dat een familielid. Maar als er geen (geschikte) familieleden zijn, dan wordt een voogdij-instelling aangewezen. De voogdij over je kinderen moet je formeel vastleggen, anders is het niet geldig en kan de rechter je keuze negeren. Bij NuNotariaat leg de voogdij standaard vast in je testament (mits je minderjarige kinderen hebt).
>> Twee testamenten (met voogdij en bewind) kosten bij NuNotariaat slechts 429 euro, geen bijkomende kosten, inclusief tekenen bij 1 van de meer dan 53 aangesloten notariskantoren. Ga naar online testament.
Als je je testament bij NuNotariaat regelt, dan benoem je 1 persoon als voogd. Dat heeft meerdere voordelen. Zo is het praktisch als er bij officiële gelegenheden slechts één persoon namens het kind kan optreden. Daarnaast wordt voorkomen dat er problemen ontstaan over de voortzetting van de voogdij als het stel dat de voogdij heeft gekregen niet meer bij elkaar is.
Natuurlijk is het slim om te overleggen met de voogd die jij wilt benoemen. Immers, die voogd gaat beslissingen nemen die te maken hebben met de opvoeding van jullie kinderen. Je bent overigens niet verplicht om de persoon in kwestie in te lichten dat je hem/ haar als voogd benoemt. Maar dat is niet echt handig. Bovendien is die persoon niet verplicht om de voogdij te accepteren. De persoon die bij testament is benoemd tot voogd kan afzien van de voogdij. In dat geval zoekt de rechter een ander geschikt persoon. In je testament kun je eventueel een reserve-voogd benoemen.
De voogdij eindigt als het kind 18 jaar wordt. Overigens kun je de voogdij al in je testament regelen voordat de kinderen zijn geboren.