NuNotariaat (toen nog NuTestament genaamd) is door de Consumentenbond uitvoerig getest. Hierover is een artikel verschenen in de Geldgids van december 2015 (auteur Barbara van Est). Dit artikel is positief over NuNotariaat.
De Consumentenbond over het regelen van een testament via internet:
"Niet het leukste onderwerp om over na te denken maar wel belangrijk: wie krijgt het huis en het geld na overlijden? Mensen die hun wensen willen vastleggen in een testament staat een – meestal kostbaar – gesprek op een notariskantoor te wachten. Verreweg de meesten hebben daarom niets voor later geregeld. Jammer, want een testament opstellen hoeft niet duur te zijn. Veel situaties zijn helemaal niet zo ingewikkeld dat een op maat gesneden testament nodig is. In veel gevallen ontstaat een simpel testament dat via internet op te maken is. Of, zoals Voltaire het mooi zei: ‘Perfect is de vijand van goed.’ Het is beter de noodzakelijke dingen te regelen dan niets te doen omdat je het perfect wilt hebben."
"Een testament is niet altijd nodig. Is er niets geregeld, dan bepaalt de wet wie erft. Bij gehuwden en geregistreerde partners met kinderen wordt de erfenis verdeeld tussen de langstlevende partner en de kinderen. Toch kunnen er genoeg redenen zijn om wel een (simpel) testament op te stellen. Ouders kunnen via een testament bijvoorbeeld regelen dat hun (toekomstige) schoonzoon of –dochter niet meedeelt in het familiekapitaal. Voor samenwoners met een eigen huis is een testament wel noodzakelijk: anders gaat de helft van de woning na overlijden van een van beiden niet naar de langstlevende, maar naar de schoonfamilie. Verder kan een testament zorgen voor minder erfbelasting of voor een verlaging van de eigen bijdrage voor een verzorgingshuis."
De Consumentenbond over NuTestament:
"Na het beantwoorden van een lijst met vrij simpele vragen is het testament klaar. Een bezoek aan de notaris blijft noodzakelijk om de akte te tekenen en officieel te regelen. Deze handelingen zijn inbegrepen bij de prijs."
"Het testament van NuTestament is een stuk flexibeler dan dat van Hema."
"Volgens het erfrecht kunnen kinderen pas hun erfdeel opeisen als de langstlevende ouder overlijdt. Op het moment dat de eerste ouder overlijdt, moet wel erfbelasting worden betaald over de hele erfenis, dus ook over het erfdeel van de kinderen. Zit het vermogen van de langstlevende ouder in het huis, dan kan die de belastingaanslag niet betalen. Alleen NuTestament heeft hier een oplossing voor bedacht: het opvullegaat."
"Wie geen nageslacht heeft, kan alleen bij NuTestament iemand anders als erfgenaam aanwijzen in de situatie dat de partner al overleden is. Ook kun je bij NuTestament kiezen vanaf welke leeftijd de kinderen aan de erfenis mogen komen. Bij de Hema is dat altijd vanaf 18 jaar."
Kijk bij 'Nieuws' voor meer informatie over het onderzoek en andere media aandacht die aan NuNotariaat is gegeven.