Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Regelingen in het samenlevingscontract

Verdeling kosten huishouding

De verdeling van de huishoudelijke kosten gaat naar rato van inkomen van de partners. Dus hoe meer inkomen je hebt, hoe meer je betaalt. Het is fiscaal vereist om dit zo in de akte op te nemen omdat anders de kans bestaat dat de fiscus je niet als partners aanmerkt. Als je het in de praktijk anders wilt regelen, dan kan dat natuurlijk. Je spreekt dat onderling af.

Goederen en geld

Goederen en geld van voor de samenwoning blijven van wie het was. Er ontstaat dus geen gemeenschap van goederen. Kortom: je eigen geld, blijft je eigen geld. Dat geldt ook voor je eigen spullen. Schenkingen van je ouders of anderszins, komen ook alleen jou toe. Wel is het zo dat als je spullen van de gemeenschappelijke rekening koopt voor de gezamenlijke huishouding, dat die spullen van jullie beiden zijn. Bij uit elkaar gaan, moet je die dus verdelen. Kan er verwarring ontstaan over wat van wie is? Dan maak je zelf een lijst waarop je dat aangeeft.

Verblijvingsbeding

Het verblijvingsbeding in het samenlevingscontract regelt dat bij onverwacht overlijden van de ene partner de andere partner in de woning kan blijven wonen. Een verblijvingsbeding geldt echter altijd alleen voor wat betreft de gemeenschappelijke goederen. Als de koopwoning dus niet eigendom van beide partners is, is met een verblijvingsbeding niet geregeld dat de ander in de woning kan blijven wonen bij overlijden. Je moet dan altijd ook testamenten regelen waarin je elkaar als erfgenaam hebt aangewezen. Sowieso heb je als er kinderen zijn (of op komst) testamenten nodig omdat regelingen in het samenlevingscontract dan niet voldoende zijn.

Partnerpensioen

Het partnerpensioen is pensioen dat levenslang uitgekeerd wordt aan de partner als de andere partner is overleden. Het wordt uitgekeerd door het pensioenfonds van de overleden partner. Het wordt ook wel nabestaanden-pensioen genoemd. Zonder samenlevingscontract heb je daarop meestal geen recht. En dat is zonde. Je neemt het dan ook altijd op.

Fiscaal partner voor de erfbelasting

Met een notarieel samenlevingscontract wordt je fiscaal partner voor de erfbelasting (als je dat nog niet bent). Dit is zeer voordelig want als je kwalificeert als fiscaal partner voor de erfbelasting dan heb je recht op een vrijstelling van ruim 680.000 euro. Daarover hoef je dan geen erfbelasting te betalen als je van je partner erft. Lees hier meer: samenwonen en recht op partnervrijstelling voor de erfbelasting. Overigens ben je als je fiscaal partner voor de inkomensbelasting bent, niet ook automatisch fiscaal partner voor de erfbelasting. Met een samenlevingscontract is dit altijd geregeld. Deze vrijstelling gaat in vanaf 6 maanden na ondertekening van het samenlevingscontract.

Mede-huurder

Als één van beide een woning huurt en de andere partner betrekt ook deze woning dan heeft de partner meestal daarmee nog geen rechten als huurder. De verhuurder eist dan meestal dat je laat zien dat je een notarieel samenlevingscontract heb afgesloten.

Eigen inbreng koopwoning

Als jullie een koopwoning hebben, waarin de ene partner meer geld heeft ingebracht dan de andere partner, dan is het mogelijk om een eigen inbreng beding op te nemen in de akte. Strikt genoeg is dit niet nodig omdat eigen geld en eigen inbreng blijft van wie het was (zie ook de toelichting hieronder), maar soms vinden partners het prettig om dit voor de zekerheid vast te leggen. Willen jullie een eigen inbreng beding opnemen, stuur dan een mailtje naar info@nunotariaat.nl en geef even aan welke notaris jullie voorkeur heeft, dan overleggen wij met de notaris tegen welke meerkosten dit beding aanvullend kan worden opgenomen.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan