Vul het contract online in en onderteken bij één van de aangesloten notarissen in Rotterdam
Via NuNotariaat kunnen jullie voordelig en eenvoudig een samenlevingscontract opstellen. Doorloop de vragen in de slimme vragenmodule en het concept is meteen gereed. Heel veel bepalingen in een samenlevingscontract zijn namelijk standaard en worden altijd opgenomen.
De antwoorden die je invoert worden automatisch in een model verwerkt. Als je klaar bent dan controleer je het concept. Als het naar wens is dan reken je online af en ontvangen jullie de concepten een uitgebreide toelichting bij de akte en een overzicht van de gestelde vragen en de gegeven antwoorden direct per mail.
Omdat je zelf alvast online een concept-versie creeert, scheelt dit veel tijd bij de notaris. Het uurtarief van notarissen is hoog, dus het kan daarom een stuk voordeliger zijn. Om het samenlevingscontract officieel te maken, hoef je nu enkel nog voor een handtekening naar de notaris.
De akte officieel maken
De notaris van jullie keuze (er zijn 3 locaties in Rotterdam) ontvangt deze stukken ook meteen per e-mail en nodigt jullie in de regel binnen drie werkdagen uit voor een afspraak om de akte op kantoor te komen ondertekenen. Uiteraard hebben jullie nog alle tijd om de stukken door te lezen. Heb je vragen, dan kun je ons altijd bereiken via onderstaand telefoonummer of per email (info@nunotariaat.nl).
Onze akten worden dagelijks door de aangesloten notarissen gepasseerd en zijn dus altijd up to date. Wetswijzigingen en andere aanpassingen die notarissen wenselijk vinden voeren wij centraal door in onze modellen. Zo weet je zeker dat je samenlevingscontract voldoet aan de eisen van deze tijd.
Welke notarissen werken met NuNotariaat?
In Rotterdam kan je het samenlevingscontract in hartje centrum bij notaris Aad Romijn ondertekenen. Het kantoor heet Beurs Notaris en is gevestigd aan Beursplein 37. Beurs notaris heeft ook een vestiging aan het Wilhelminaplein 1-40. Jullie kunnen ook naar notaris Iris Eekman-Van der Wee, werkzaam op de vestiging van PlasBossinade gevestigd aan de Wevershoekstraat 380 in Rotterdam.
Ga je liever naar een notaris buiten Rotterdam centrum kijk dan even op onze website bij de aangesloten notarissen welke het dichtste bij jullie in de buurt kantoor houdt. Bekijk hier alle 54 notarissen die aangesloten zijn bij NuNotariaat: Onze notarissen.
Waarom is het verstandig een samenlevingscontract bij de notaris te tekenen?
Een notarieel samenlevingscontract via NuNotariaat heeft belangrijke voordelen ten opzichte van een samenlevingscontract dat jullie zelf opstellen en ondertekenen:
- De fiscus erkent jullie als partners voor de erfbelasting. Dat scheelt een vrijstelling van erfbelasting van ruim 795.000 euro. Bovendien zijn de tarieven voor de erfbelasting veel gunstiger voor partners. Voor de aanspraak hierop stelt de fiscus wel de voorwaarde dat jullie ook minstens 6 maanden samenwonen op hetzelfde adres. Lees hier meer over erfbelasting.
- In het notariële samenlevingscontract is een verblijvingsbeding opgenomen. Door het verblijvingsbeding blijven de gemeenschappelijke bezittingen (zoals bijvoorbeeld een koophuis) van de langstlevende partner als een van jullie overlijdt. De langstlevende partner wordt dan dus ook eigenaar van de andere helft van de gemeenschappelijke bezittingen zodat deze in het gezamenlijke koophuis kan blijven wonen. Om dit te kunnen formaliseren bij het kadaster, geven de partners elkaar in het samenlevingscontract een onherroepelijke volmacht. Een testament is noodzakelijk om ook privévermogen van elkaar te erven. Als jullie kinderen hebben werkt het verblijvingsbeding niet goed en is het verstandig om testamenten te regelen.
- Een notarieel samenlevingscontract wordt erkend voor het partnerpensioen. Dat is bij een samenlevingscontract zonder handtekening van de notaris meestal niet het geval.
Er zijn aanbieders op internet actief die een samenlevingscontract voor zeer weinig geld aanbieden waarvoor je niet naar de notaris hoeft (soms zelfs maar 5 euro). Dat lijkt makkelijk en voordelig maar bedenk goed of dit voldoet aan je wensen. Een dergelijke overeenkomst is wellicht nuttig als je in goed overleg uit elkaar gaat. Echter bij ruzie of overlijden mist deze onderhandse overeenkomst bewijskracht. Officiële instanties, zoals de Belastingdienst, het Pensioenfonds en andere overheidsinstanties erkennen een samenlevingscontract in de regel niet tenzij het mede door een notaris is ondertekend.
Let op als je een uitkering, subsidie of toeslag van de overheid ontvangt.
Als jullie nog niet officieel samenwonen en een van jullie krijgt een uitkering, huursubsidie of een toeslag van het UWV dan is het verstandig om even te controleren of het aangaan van een samenlevingscontract effect heeft op deze uitkering, huursubsidie of toeslag. Door het aangaan van een samenlevingscontract wordt je partner namelijk officieel je 'toeslagpartner' in de ogen van de belastingdienst. Dat betekent dat je samen toeslag krijgt. De Belastingdienst telt het inkomen van jullie beiden vanaf het moment van samenwonen (datum samenlevingscontract). Daardoor kan het bedrag aan toeslag meer of minder worden.
Tip: Vraag eenvoudig en vrijblijvend het gratis informatiepakket op onze contactpagina.
Meer informatie
Hier vind je een voorbeeld van een samenlevingscontract: samenlevingscontract voorbeeld.
Hier vind je de kosten: kosten samenlevingscontract.
En als laatste vind je hier de pagina van het samenlevingscontract bij NuNotariaat: online samenlevingscontract.